בע"מ 10090/17 - ביטול צוואה המנוגדת לצוואות ההדדיות

תקציר פסק הדין

בית המשפט העליון התבקש לדון בבקשה לביטול צוואה המנוגדת לצוואות ההדדיות. נקבע כי המנוח לא עמד בתנאים שנקבעו בסעיף 8א(ב) לחוק הירושה ביטול הצוואה ההדדית, ועל כן צוואתו, שביקשה לכאורה לבטל את הצוואה ההדדית, נעדרת כל תוקף משפטי.

פסק הדין המלא

 

בבית המשפט העליון

 

בע"מ  10090/17

 

לפני:  

כבוד השופט מ' מזוז

 

המבקשת:

פלונית

 

נ  ג  ד

המשיבים:

1. פלוני

 

2. פלונית

 

3. פלונית

 

4. פלונית

 

5. פלונית

בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (השופטים ש' שוחט, י' אטדגי ו-ד' חסדאי) מיום 26.11.2017 בעמ"ש 36694-10-16

בשם המבקשת:                         עו"ד יהודית מייזלס; עו"ד נגה לנגהולץ-לוי

החלטה

 

  1. המנוח (דודם של המשיבים) והמנוחה (דודתם של המבקשים) היו בחייהם בני זוג ולא היו להם ילדים. בשנת 1991 ערכו צוואות ההדדיות. לפי הצוואות ביקש כל אחד מבני הזוג להוריש את רכושו לבן הזוג שייוותר בחיים לאחר מותו. בצוואות לא נקבעה כל הוראה בדבר יורשים אחרים. בשנת 2010 נפטרה המנוחה, ובהתאם לצוואתה ירש המנוח את כל רכושה. בשנת 2012 נפטר המנוח. המנוח הותיר אחריו צוואה בכתב יד עליה התנוססו שני תאריכים – אחד משנת 2009 ושני משנת 2011. לפי הצוואה הוריש המנוח את כל רכושו למשיבים. בין המבקשים לבין המשיבים התגלעה אפוא מחלוקת שעניינה בתוצאות הנובעות מעריכתה של הצוואה האמורה לענין הירושה שבה זכה המנוח מאת המנוחה. טענותיהם השונות של המבקשים ביקשו כולן להגיע לתוצאה אחת – ביטול הירושה שבה זכה המנוח מאת המנוחה, בשל כך שערך לכאורה צוואה, עוד בחיי המנוחה, המנוגדת לצוואות ההדדיות.
  1. אלא שגם אם אניח, כטענת המבקשים, כי המנוח אכן ערך צוואה בעוד המנוחה בחיים, ולא רק טיוטת צוואה כפי שנראה מסתבר מפסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה; וגם אם אניח, כפי הנטען, כי סעיף 8א לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן: חוק הירושה) שחוקק בשנת 2005 במסגרת תיקון מס' 12 חל על נסיבות הענין – עדיין לא יהיה בכך כדי להוביל למסקנה לפיה יש לגרוע מעיזבונו של המנוח את הרכוש שירש המנוח מהמנוחה.
  1. סעיף 8א לחוק הירושה המסדיר את מוסד הצוואות ההדדיות בין בני זוג, קובע כי ניתן לבטל צוואה הדדית הן בעת ששני בני הזוג חיים והן לאחר מותו של אחד מהם, אך זאת בתנאים שונים: במקרה הראשון באמצעות מסירת הודעה על ביטול הצוואה ובמקרה השני באמצעות הסתלקות או השבה של כל מנה או חלק מהעיזבון של בן הזוג. אי עמידה בתנאים אלה מובילה לכך שלפעולת ביטול הצוואה ההדדית אין תוקף (סעיף 8א(ב) רישא לחוק), ולא לכך שהתנאים האמורים מוּחלים על עיזבונו של בן הזוג שביקש לבטל את הצוואה ההדדית, כפי משאלתם של המבקשים. הדין הוא אפוא (תחת ההנחות האמורות), כי משלא עמד המנוח בתנאים שנקבעו בסעיף 8א(ב) לביטול הצוואה ההדדית, צוואתו, שביקשה לכאורה לבטל את הצוואה ההדדית, נעדרת כל תוקף. ואם כך הוא המצב – ואיני קובע זאת ממילא אין הדבר מסייע בידי המבקשים, שכן את צוואת המנוחה בדין היה לקיים, ומשהמבקשים אינם יורשיו של המנוח – לא על פי צוואה ולא על פי דין – אין הם זכאים לקבל מן הרכוש.
  1. יתר על כן, גם אם היה מקום לבחון את המקרה לפי הדין שקדם לתיקון מס' 12, ספק רב אם ניתן היה להגיע לתוצאה שאליה חותרים המבקשים. לפי הדין הקודם אין זה ברור מאליו כי קיימת מגבלה כלשהי על מי שערכו צוואות הדדיות לבטל את הצוואות באופן חד צדדי: "כל אחד מן המצווים חפשי לשנות את צוואתו עד ליום פטירתו, ואין דין מיוחד למקרה ששני אנשים עורכים צוואות, האחד לטובת רעהו" (ע"א 576/72 שפיר נ' שפיר, פ"ד כז(2) 373, 380 (1973)). אמנם בפסיקה מאוחרת יותר הובעה הדעה כי תוצאה זו היא קשה מבחינת אינטרס ההסתמכות של כל אחד מהמצווים, ועל כן ייתכן – והדבר נותר בצריך עיון – כי ניתן להגביל את כוח החזרה מהצוואה ההדדית באמצעות עקרון תום הלב, אולם גם אז נבחנה האפשרות לבטל את פעולת הביטול, המאוחרת בזמן, משום שהיא עשויה להיות פעולה שלא בתום לב, ולא את הצוואות ההדדיות או את הפעולות שנעשו מכוחן (ע"א 4402/98 מלמד נ' סולומון, פ"ד נג(5) 703, 710 (1999); ראו גם: בע"מ 4282/03 לרנר נ' פייר (פליקס), פסקה 9 לפסק דינו של הנשיא א' ברק (21.6.2005); בע"מ 10807/03 זמיר נ' גמליאל, פ"ד סב(1) 601, 624-623, 627-626 (2007)).
  1. לנוכח כל האמור, הגעתי למסקנה כי דין הבקשה להידחות. משלא התבקשה תשובה, אין צו להוצאות.

            ניתנה היום, ‏ט' בשבט התשע"ח (‏25.1.2018).

  

ש ו פ ט

________________________

קבלו חינם את הצ'קליסט לעריכת צוואה שמונעת סכסוכים במשפחה

רוצים לשמוע עוד עקבו אחרי

חדש ומומלץ - קביעת פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט

עו”ד ונוטריון ארז קרט מתמחה באופן ייחודי ובהיקף פעילות נרחב בנושאי ירושה, צוואות, עיזבון, הגנה על צוואה והתנגדות לצוואות ושימש סגן יו”ר ועדת צוואות, ירושה ועזבונות של לשכת עורכי הדין (2012 – 2023). עו"ד ארז קרט הוא מייסד צוואה חסינה. מקיים מרכז סיוע לנפגעי צוואות, והמפתח של מחשבון הירושה שמאפשר חישוב חלקו של כל יורש במקרה שאין צוואה.

ליווי אישי 

עו”ד ארז קרט חרט על דגלו את נושא הליווי אישי, תוך דגש על יחס אישי וסיוע אנושי מותאם לכל לקוח ולקוח. 
עו”ד ארז קרט נוקט בגישה אקטיבית לקידום האינטרסים והצרכים של לקוחותיו לפני ותוך כדי הליך המשפטי. ניסיוני העשיר של עו”ד ארז קרט הן בתחום המשפטי והן בתחום העסקי הופכים אותו ליועץ מבוקש.
מומלץ לקבוע עוד היום קביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין ארז קרט.

כעת יש באפשרותכם לקבוע גם פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט.

עו"ד ארז קרט
קראו מה הלקוחות כותבים על עו"ד קרט

מצב לא מקוון

הצ'קליסט לעריכת צוואה שמונעת סכסוכים במשפחה

בהנחיית עו"ד ארז קרט

מומחה לדיני ירושה וצוואות

דילוג לתוכן