האם חובה לחתום על כל עמוד ועמוד בצוואה?

תשובה בדקה בדיני ירושה – עו"ד ארז קרט עונה על שאלות נופצות של צופים ברשתות החברתיות.

כעו"ד שמתמחה בהתנגדויות לצוואות או בהגנה עליהם בעת הצורך – השאלות הם חלק מעבודה היום יומית שלי.

היום הסרטון עוסק – האם חובה לחתום על כל עמוד ועמוד בצוואה?

האם חובה לחתום על כל עמוד ועמוד בצוואה?

האם חובה לחתום על כל עמוד ועמוד בצוואה?

אתמול סיימתי לערוך צוואה הדדית לזוג, ונפגשתי איתם לצורך החתמתם על הצוואה מולי, וזאת כחלק מהליך מתן תוקף משפטי לצוואתם כצוואה נוטריונית. הזוג שצוואתם התפרסה על פני תשעה עמודים, התלוננו בפניי שבצוואתם הקודמת לפני שש שנים אצל נוטריון אחר הם חתמו רק על הדף האחרון של הצוואה, ואילו אצלי אני מבקש מהם לחתום על כל עמודי הצוואה. אז קודם כל, הזוג צודק, אין חובה בחוק לחתום על כל עמוד ועמוד, קרי צוואה שחתומה רק בעמוד האחרון, היא צוואה כשרה ותקפה לכל עניין ודבר. אז למה אני מתעקש להחתים את כל הלקוחות שלהם אני עורך צוואה על כל עמודי הצוואה? טוב זה כנראה בגלל השערות הלבנות שלי. כעו"ד שמתמחה בהתנגדויות לצוואה, הניסיון לימד אותי שצוואה שכל העמודים בה חתומים, תתמודד טוב יותר עם טענות זיוף, משום שקל יותר לזייף חתימה אחת, מאשר כמה חתימות.
חוץ מזה אם לא חותמים על כל עמודי הצוואה, אפשר להחליף בקלות עמוד לא חתום בצוואה בעמוד אחר שהוקלד במחשב ומכיל הוראות אחרות, ובכך לשנות את הצוואה. בקיצור אני ממליץ לכם בחום לחתום על כל העמודים, ולא לשכוח לדרוש מהנוטריון גם להפקיד את הצוואה ברשם הירושות.

אציין כי לשון הפסיקה היא שדי בכך שהצוואה תיחתם בידי המצווה על גבי הדף האחרון אשר מיועד לחתימתו (ראה : ע"א 681/77 מרק נ' שאבי מיום 7.12.1978; ת"ע (משפחה פתח-תקוה) 32749-11-17 ר.ע. נ' כ.ב. ואח' מיום 20.8.2023). אכן, נפסק שמן הראוי שמנוח יחתום על כל עמודי הצוואה בכדי למנוע צירוף או גריעה של עמודים, כמו גם ששינוי סדר העמודים עלול להביא לשינוי בהוראותיה. ברם, היעדר חתימה על כל עמוד אינו פגם פורמלי בצוואה (פגמים בצוואות 42-41; ע"א 681/77 מרק נ' שאבי, פ"ד לג(1) 7; ע"א 297/87 נחושתן נ' נחושתן, פ"ד מג(2) 749; ע"א 564/71 אדלר נ' נשר, פ"ד כו(2) 745);  

צוואה חסינה = צוואה אונליין – שירות מהפכני שמאפשר עריכת צוואה בהתאמה אישית על ידי עורך דין מומחה לדיני ירושה,
בלי לצאת מהבית במחיר הכי משתלם שיש והכל במרחק לחיצת כפתור.

אני עו"ד ארז קרט מומחה בדיני ירושה וצוואות, מזמין אתכם לצפות בסדרת הסרטונים שלי תשובה בדקה בדיני ירושה – בה אני עונה על שאלות שלכם הצופים בי ברשתות החברתיות, כגון: האם חובה לחתום על כל עמוד ועמוד בצוואה?  , הפקדת צוואה נוספת – הוראות שחשוב לזכור, האם אני יכול לדרוש נכס חלופי לזה שהתקבל בירושה? , צוואה דווקא לצעירים , האפוטרופוס הכללי – "הפקידו את צוואתכם אצלנו" , מה הבדל בין יורש במקום יורש מול יורש אחר יורש בצוואה? , האם ניתן להוריש פטנט בצוואה? , האם ניתן להוריש לחמישה אנשים חלופיים? , ביטול צוואה הדדית עקב אי כשירות – האם ניתן לבטל צוואה הדדית שאחד מבני הזוג אינו כשיר? , אחותי קיבלה את כל הירושה – אמא שלי נתנה את דירת הירושה של הורי במתנה לאחותי ואני לא קיבלתי דבר מהירושה!!! , האם הפטור ממס שבח על דירת ירושה אינו עובר בירושה? , האם ניתן לשנות את מיקום בית המשפט בתיקי ירושה? .

אהבתם? שתפו עם חברים
Twitter
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

קבלו חינם את הצ'קליסט לעריכת צוואה שמונעת סכסוכים במשפחה

רוצים לשמוע עוד עקבו אחרי

חדש ומומלץ - קביעת פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט

עו”ד ונוטריון ארז קרט מתמחה באופן ייחודי ובהיקף פעילות נרחב בנושאי ירושה, צוואות, עיזבון, הגנה על צוואה והתנגדות לצוואות ושימש סגן יו”ר ועדת צוואות, ירושה ועזבונות של לשכת עורכי הדין (2012 – 2023). עו"ד ארז קרט הוא מייסד צוואה חסינה. מקיים מרכז סיוע לנפגעי צוואות, והמפתח של מחשבון הירושה שמאפשר חישוב חלקו של כל יורש במקרה שאין צוואה.

ליווי אישי 

עו”ד ארז קרט חרט על דגלו את נושא הליווי אישי, תוך דגש על יחס אישי וסיוע אנושי מותאם לכל לקוח ולקוח. 
עו”ד ארז קרט נוקט בגישה אקטיבית לקידום האינטרסים והצרכים של לקוחותיו לפני ותוך כדי הליך המשפטי. ניסיוני העשיר של עו”ד ארז קרט הן בתחום המשפטי והן בתחום העסקי הופכים אותו ליועץ מבוקש.
מומלץ לקבוע עוד היום קביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין ארז קרט.

כעת יש באפשרותכם לקבוע גם פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט.

עו"ד ארז קרט
קראו מה הלקוחות כותבים על עו"ד קרט

מצב לא מקוון

הצ'קליסט לעריכת צוואה שמונעת סכסוכים במשפחה

בהנחיית עו"ד ארז קרט

מומחה לדיני ירושה וצוואות

דילוג לתוכן