צוואה חסינה™ במעריב

עו"ד ארז קרט: אין (כמעט) צוואות פשוטות

איך כוונות טובות של אנשים שעורכים צוואה גורמות לסכסוכים במשפחה ולביטול הצוואה בבית משפט?

לדאבוני אני נתקל לפחות פעם בחודש בצוואה שגורמת לסכסוכים מרים בין היורשים וזאת למרות שזו ממש לא הייתה כוונתם של המצווים (המורשים). לאחרונה טיפלתי בסכסוך כזה רווי יצרים בין אחים עקב צוואה "פשוטה" שהשאיר אביהם האלמן. המצווה הוריש את עסק המספרה שבנה כל חייו, לבן הבכור שלו ואת שאר רכושו ביקש לחלק בין כל ילדיו האחרים באופן שווה.

לכאורה צוואה פשוטה, פחות מעמוד אחד.

במציאות הסתבר שזה לא כל כך פשוט (כבר אמרנו אין צוואות פשוטות).

הבן הבכור טען כשאביו רשם בצוואה שהוא מוריש לו את המספרה הוא התכוון לא רק לשם של המספרה (המוניטין שלה) ולציוד שלה, אלא גם לחנות בקניון שבה נמצאת המספרה והיא בבעלות המצווה (אביו). שאר ילדיי המצווה פירשו אחרת מן הסתם את כוונת אביהם וביקשו את חלקם בנכס הנדל"ני.

זו רק דוגמא אחת מני רבות שבהן אני נתקל בעבודתי, בה ניסוח לא בהיר ולא מדויק מספיק של הצוואה, גרם למריבה מיותרת בתוך המשפחה.
תופעה נוספת שאני נתקל בה היא היעדר בדיקה של מסמכים בעת הורשה של נכסים מסחריים. חשוב לבדוק את הסכמים והתחייבויות כלפי צד שלישי ומה קורה לפיהם לנכס לאחר פטירת השוכר או הבעלים. במקרים רבים בכלל לא ניתן להעביר זכויות מסוימות לאחר פטירת המצווה.

פעמים רבות מדי אני נתקל במחיר הכבד שגובה צוואה שבעת עריכתה לא נבדקו מסמכי התאגידים (חברות) שבכוונת המצווים להוריש. לא מזמן טיפלתי במקרה בו אלמנה פנתה אלי, עם צוואה בה הוריש לה בעלה את חלקו בחברה המשותפת שהקים עם אחיו לפני שנים רבות. להפתעתה הרבה, האח שהיה כמו בן בית בביתה, סירב בתוקף לשתף אותה בחברה. לא בניהול שלה ולא ברווחיה. הוא טען בתוקף שאין לה שום זכויות בחברה, ולא אפשר לה שום דריסת רגל במשרדי החברה.

מבדיקה שערכתי במסמכים הרלוונטיים של אותה חברה, התברר שהאח צודק. בעת התאגדות החברה קבעו האחים שבמקרה של פטירת אחד מהם, מניות האח הנפטר עוברות לאחיו ללא כל תמורה. חברה היא ישות משפטית נפרדת ויש להבין כיצד היא בנויה, את סוגי המניות שבה, מה התקנון שלה אומר וכדומה.
כך למשל, במקרים רבים אי אפשר לרשום בצוואה "אני רוצה שהבן שלי יתמנה כמנכ"ל, והנכדה שלי לנשיאה" כי לפי תקנון החברה נושאים כאלה מוכרעים באספת בעלי מניות או בהחלטת דירקטוריון. גם שבטוחים שהכול פשוט מתברר שכדאי לבדוק ולהתייעץ לפני, כי אין צוואות פשוטות.

תקנון ותנאי שימוש לאתר צוואה חסינה

גם בחלוקה שיוויונית – אין צוואות פשוטות

בצוואות רבות, אני נתקל במצב בו המצווים מורישים את כל עיזבונם בחלקים שווים לילדיהם, וזאת מפני שהם מרגישים שזו הדרך ההוגנת. לעיתים הם לא שקלו מספיק את העובדה שהילדים נמצאים במצב כלכלי שונה מאוד זה מזה. ואולי אפשר להשתמש בירושה כדי לשפר את מצבם של אלה שמזלם לא שפר.
יחד עם זאת, בהורשה שוויונית יש קשיים נוספים. נניח ששלושה יורשים ירשו את בית ההורים. ייתכן מצב בו יורש אחד יהיה מעוניין לשמור על בית הורים ולהשכירו כהשקעה, ואילו השני ירצה למוכרו כי הוא זקוק לכסף, ואילו השלישי מסכים למכור את הנכס רק במחיר גבוה מהשוק או במחיר גבוה מהצעה הטובה ביותר שכרגע קיימת על הנכס. והנה בסיס לסכסוך. כשיורשים יורשים נכס מקרקעין הם הופכים לשותפים לכל דבר ועניין, ובמקרה שהם אינם מגיעים להסכמה נוצרת מריבה שהפתרון שלה הוא פניה לבית המשפט לבקש פירוק שיתוף בנכס. (כבר אמרנו אין צוואות פשוטות).

חמור מכך, יש מקרים בהם נגרמות "תאונות מס" כתוצאה מחלוקה שווה של העיזבון. אומנם נכון להיום אין בישראל מס הורשה, אך ישנם הטבות מס שהיורשים יכולים לזכות בהם. לדוגמא בנכסי מקרקעין הכלל הוא שיורשים נכנסים לנעלי המצווים (המורישים) לעניין חישוב המס למכירת הנכסים בעתיד, וכך זכאים לקבל פטור ממס במכירת דירת מגורים אם המוריש היה זכאי לכך.
כדאי תמיד לשקול ניתוב נכסים שחלה עליהם חובת מיסוי ליורשים בעלי שיעור מס נמוך או ליורשים הזכאים לפטור ממס.

צוואה נשמעת כמו דבר פשוט, אבל במציאות כל אי-בהירות, פגם בניסוח או אי התאמה לפסיקה העדכנית עלולות להוביל למריבות במשפחה ואפילו לביטול הצוואה בבית משפט. (חשוב לזכור שאין צוואות פשוטות)

הפתרון השלם והמשתלם: צוואה חסינה

עריכת צוואה (תכנון עיזבון) נחשב באופן מסורתי למורכב, מפחיד ויקר. אבל – יש חלופה שמאפשרת לרבים ליצור בקלות ובעלויות סבירות צוואה תקפה מבחינה חוקית ואמינה מאוד.

היא נקראת: צוואה חסינה.
מכיוון שתחום הליגלטק (יישום טכנולוגיה בעולם המשפט ובעבודת עורכי הדין) יקר ללבי, לקחתי על עצמי לבנות מערכת טכנולוגית מתקדמת, משולבת בבקרה של עורך הדין המתמחה בדיני ירושה, ונקראת צוואה חסינה. המערכת מבוססת על הניסיון הרב שצברתי בתחום דיני הירושה כדי שכל אחד יכול להשתמש בה כדי ליצור צוואה בלווי עו"ד שמתמחה בדיני ירושה.

צוואה חסינה
איך זה עובד?

בשלב ראשון –

צוואה חסינה היא מערכת שמאפשרת לכם ליצור את הצוואה שלכם אונליין בסיוע ידידותי, צעד אחר צעד, באמצעות טכנולוגיית בינה מלאכותית. המערכת מאפשרת לכל אחד לנסח בקלות את ההוראות, שהוא רוצה לכלול בצוואה בשפה משפטית. צוואה חסינה, מתוכננת ומנוסחת באופן קפדני למנוע כל מצב של אי הבנה, הבנה מוטעית או אפשרות לתקיפה של הצוואה בבית משפט.

בשלב שני –

לאחר הניסוח במערכת, מתקיימת שיחה בין המצווה לבין עו"ד שמתמחה בדיני הירושה בישראל, עו"ד המבין את רצונו וצרכיו של המצווה ובודק את טיוטת הצוואה, שיצרה מערכת הבינה המלאכותית וזאת על מנת לוודא שהכל תקין ומדויק.

בתהליך הזה מוטמעים בצוואה מנגנונים חכמים ויצירתיים למניעת סכסוכים בין יורשים ובמשפחה בכלל.
התוצאה המתקבלת – הצוואה ברורה ומדויקת ובכך נמנע סילוף רצון המצווה, ככתוב רצונו של אדם כבודו.

לסיכום

צוואה חסינה מספקת פתרון מלא ואמין במחיר שווה לכל נפש:

  • מוודאת שרצון המצווה יתקיים
  • מונעת סכסוכים
  • מונעת סכנה של ביטול הצוואה
  • חסכונית
  • זמינה
  • נוחה לשימוש ונגישה מכל מקום וזמן.
רוצים לשמוע עוד עקבו אחרי

חדש ומומלץ - קביעת פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט

עו”ד ונוטריון ארז קרט מתמחה באופן ייחודי ובהיקף פעילות נרחב בנושאי ירושה, צוואות, עיזבון, הגנה על צוואה והתנגדות לצוואות ושימש כסגן יו”ר ועדת צוואות, ירושה ועזבונות של לשכת עורכי הדין (2012 – 2023). עו"ד ארז קרט הוא מייסד צוואה חסינה. מקיים מרכז סיוע לנפגעי צוואות, והמפתח של מחשבון הירושה שמאפשר חישוב חלקו של כל יורש במקרה שאין צוואה.

ליווי אישי 

עו”ד ארז קרט חרט על דגלו את נושא הליווי אישי, תוך דגש על יחס אישי וסיוע אנושי מותאם לכל לקוח ולקוח. 
עו”ד ארז קרט נוקט בגישה אקטיבית לקידום האינטרסים והצרכים של לקוחותיו לפני ותוך כדי הליך המשפטי. ניסיוני העשיר של עו”ד ארז קרט הן בתחום המשפטי והן בתחום העסקי הופכים אותו ליועץ מבוקש.
מומלץ לקבוע עוד היום קביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין ארז קרט.

כעת יש באפשרותכם לקבוע גם פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט.

עו"ד ארז קרט
קראו מה הלקוחות כותבים על עו"ד קרט

מצב לא מקוון