תקופת ההתיישנות בירושה - איחור ושיהוי בהגשת התנגדות לצוואה או ירושה

המנוח תקופת ההתיישנות בירושה, מתייחס לפרק זמן  שבו ניתן להגיש תביעות הקשורות לצו קיום ירושה או צו קיום צוואה. בעצם מה הוא האיחור או השיהוי הרב ביותר שעדיין מאפשר להגיש התנגדות לצו קיום צוואה או צו קיום ירושה.
חשוב לזכור כלל הוא כי צו ירושה או צו קיום צוואה, כמותו כפסק דין והוא למעשה מכריע (ולפיכך מסיים), את העניין נשוא הדיון בו. כלל זה נובע מהצורך בסופיות הדיון, וודאות הדין ויציבותו. אלא שלכלל זה יש חריג הקבוע בסעיף 72 לחוק הירושה, המאפשר "לפתוח" ולדון מחדש בצו הירושה או צו קיום הצוואה אשר ניתן על ידי הרשם לענייני ירושה, וזאת בהתקיימם של תנאים מסויימים.
בית המשפט בוחן שני תנאים מצטברים בהתייחסו לתקופת ההתיישנות בירושה:

הראשון - עובדה חדשה

האם קיימת עובדה שלא הובאה בפני בית המשפט או הרשם לענייני ירושה טרם מתן הצו, או כי קיימת טענה שלא נטענה בפני בית המשפט בעת שנתן את הצו.
ככל שהתשובה היא כן, בהתיחסותו של בית המשפט לתקופת ההתיישנות בירושה. בית המשפט בודק האם במידה ואותה עובדה או טענה הייתה מובאת בפני בית המשפט קודם מתן הצו, היה בה כדי לגרום לקבלת צו שונה מזה שניתן וזאת למרות תקופת ההתיישנות בירושה.

השני - איחור או שיהוי בהבאת העובדה החדשה

האם ניתן היה להביא את העובדה החדשה מוקדם יותר. קרי בהזדמנות הסבירה הראשונה. האיחור או השיהוי נמדדים מהיום שבו נודעה "העובדה החדשה" ולא מיום הפטירה, כאשר מתייחסים לתקופת ההתיישנות בירושה.

שיקול הדעת של בית המשפט לתקופת ההתיישנות בירושה

לבית המשפט שיקול דעת לקבל בקשה גם אם היא לא הוגשה על ידי המבקש בהזדמנות הסבירה הראשונה, קרי למרות שהיה שיהוי או איחור בהבאת העובדה החדשה לבית המשפט. בית המשפט אינו חייב לדחות הבקשה, בהתיחסותו  לתקופת ההתיישנות בירושה, זאת אף אם לא הוגשה בהזדמנות הסבירה הראשונה, ונתונה לו לבית המשפט הסמכות שבשיקול הדעת.
יחד עם זאת, ראוי כי ההיזקקות לבקשות המוגשות באיחור לא תיעשה על דרך השיגרה.
יש לציין כי הפעלת שיקול הדעת השיפוטי בעת התמודדות עם סוגית תקופת ההתיישנות בירושה, שם דגש על עובדה ששימת מחסום בפני דיון מחודש, או בחריגה מכלל סופיות הדיון, בתיקון הצו או ביטולו, תלויה בנסיבותיו המיוחדות של כל מקרה ומקרה. במקרים בהם יוכח כי לא הייתה הסתמכות או שינוי מצב לרעה של צדדים שלישיים, ובמקרים בהם יוכח כי הנסיבות אינן מלמדות על שימוש לרעה בזכות, תוך פגיעה בסופיות הדיון וזאת על פי מבחני תום הלב והשיהוי, יבחן בית המשפט את קיום תנאיו של סעיף 72(א) לחוק הירושה על דרך של פרשנות רחבה ומקלה.  בית המשפט קבע כי יש ליתן הדעת בעת החלטה לגבי תקופת ההתיישנות בירושה, בין היתר, למהותה, טיבה ומשקלה הלכאורי של העובדה או הטענה החדשה, למידת האיחור בהגשת הבקשה ובהבאת העובדה והטענות החדשות לפני בית המשפט, להסברו של המבקש לאיחור בהגשת הבקשה ומהי מידת הסבירות או אי הסבירות של הסבר זה.
ככל שההסבר לשיהוי סביר יותר, לא יהווה השיהוי מכשול, אף אם מדובר באיחור של שנים כאשר בית המשפט שוקל את תקופת ההתיישנות בירושה.

"בבוא בית המשפט להחליט, במסגרת סמכותו על-פי סעיף 72(א) לחוק, אם עליו לדחות בקשה לתיקון צו ירושה בשל האיחור בהגשתה, יתחשב בית המשפט בעיקר בגורמים הבאים:

א. מידת האיחור בהגשת הבקשה ובהבאת העובדה והטענה החדשות לפני בית המשפט.

ב. מהו הסברו של המבקש לאיחור בהגשת הבקשה, ומהי מידת הסבירות או אי הסבירות  של הסבר זה.

ג. האם בעטיו של האיחור נוצר קושי לברר את עובדות המקרה לאשורן, ובמיוחד, האם השהיית הגשת הבקשה מקשה על אחד הצדדים המעוניינים בעיזבון בהבאת חומר ראיות לפני בית המשפט לביסוס טענותיו".

תקופת ההתיישנות בירושה

משך השיהוי או האיחור המותרים

הגישה הרווחת היא כי הסבריו של המבקש לענין השיהוי הינם השיקול העיקרי של בית המשפט בעת התיחסותו לתקופת ההתיישנות בירושה, ואילו למידת השיהוי נודעת חשיבות משנית בלבד. גם כשמדובר בשיהוי של שנים רבות, ניתן לרפא את הפגם ולקבל את הבקשה לתיקון אם ישוכנע בית המשפט שהסבריו של המבקש הם סבירים והגיוניים, וכן גם להיפך: לפעמים גם שיהוי קצר יחסית יחסום את המבקש כשאין לו הסבר סביר והגיוני. במילים אחרות להסברו של המבקש לאיחור בהגשת הבקשה ומידת הסבירות או אי הסבירות של הסבר זה. ככל שההסבר לשיהוי סביר יותר, לא יהווה השיהוי מכשול, אף אם מדובר באיחור של שנים.
חשוב להדגיש כי יחד עם זאת, ברור על פני הדברים כי ככל שהשיהוי נמשך לאורך זמן רב יותר, כך גם יהפוך נטל השכנוע מצד המבקש להסברת השיהוי לכבד יותר, ובאופן ישיר למידת תקופת ההתיישנות בירושה. בין יתר השיקולים של בית המשפט בקביעת תקופת ההתיישנות בירושה הוא מציין את חשיבות הסתמכות של היורשים – מקום שאדם אשר ירש רכוש ועשה בו שימוש, מסתמך על ההון שקיבל, אין לאפשר פגיעה באינטרס ההסתמכות שלו על הרכוש לאחר זמן רב, והיתר לבירור טענות באיחור קיצוני אינו סביר ואינו מידתי בפגיעתו.

ההתמודדות עם טענת השיהוי

ההתמודדות עם טענת השיהוי יכולה להיות מורכבת, שכן בהתקיים חריגים מסויימים, יכול וניתן יהיה להביא את בית המשפט לקבוע שהמשתהה אינו אחראי לשיהוי. זו הסיבה לכך שבסכסוכי ירושה מומלץ להסתייע יש להסתייע בעורך דין ירושה מומחה לתחום דיני הירושה בישראל. בסיכומו של עניין, הבנת יחסי הגומלין בין גילוי מאוחר של עובדה חדשה, נטל ההוכחה ושיהוי, חישוב תקופת ההתיישנות בירושה חיונית להבטחת ההגנה על זכויות היורשים. לשם כך חשוב לפנות לליווי משפטי של עורך דין צוואות וירושה מנוסה.

לצורך חישוב תקופת ההתיישנות בירושה יש צורך להבין כי צו ירושה או צו קיום צוואה, כמותו כפסק דין. המשמעות היא כי משך תקופת ההתיישנות בהליכי ירושה הוא 25 שנים על פי חוק ההתיישנות.

החריגים המאריכים את תקופת ההתיישנות בירושה הם:

קטינות – בחישוב תקופת ההתיישנות לא יבוא במנין הזמן שבו עדיין לא מלאו לתובע שמונה עשרה שנה.
ליקוי נפשי או שכלי – בחישוב תקופת ההתיישנות לא יבוא במניין הזמן שבו התובע סבל מליקוי נפשי או שכלי ולא היה עליו אפוטרופוס. היה עליו אפוטרופוס, לא יבוא במנין הזמן שבו טרם נודעו לאפוטרופוס העובדות המהוות את עילת התביעה. 
אפוטרופוס – בחישוב תקופת ההתיישנות לא יבוא במנין הזמן שבו היה התובע אפוטרופוס של הנתבע.
נישואין – בחישוב תקופת ההתיישנות לא יבוא במנין הזמן שבו היו בעלי הדין נשואים זה לזה; בנישואין שהוכרזו כדין בטלים מעיקרא או שהופקעו כדין, יראו את בעלי הדין לענין סעיף זה, כאילו היו נשואים זה לזה עד יום ההכרזה או עד יום ההפקעה.
שהות מחוץ לישראל – בחישוב תקופת ההתיישנות לא יבוא במנין הזמן שבו נמצא אחד מבעלי הדין בשטח מדינה, שמחמת התנאים שהיה נתון בהם שם או מחמת היחסים שהיו שוררים בין אותה מדינה לבין מדינת ישראל לא יכול היה, הוא או בעל דינו, לקיים את הבירור המשפטי.

תקופת ההתיישנות בירושה יכולה להיות קצרה יותר או ארוכה יותר, אם הצדדים לסכסוך מגיעים ביניהם להסכמה, לפי סעיף 19 לחוק התיישנות: "רשאים בעלי הדין להסכים, בחוזה נפרד בכתב, על תקופת התיישנות ארוכה מן הקבועה בחוק זה, ובתביעה שענינה אינו מקרקעין – גם על תקופת התיישנות קצרה מן הקבועה בחוק זה, ובלבד שלא תקצר מששה חדשים." 

ראשית, יש להבין כי בהליך למתן צו ירושה נקבעים היורשים וחלקיהם (באחוזים) מתוך העיזבון, אף אם העיזבון ריק מנכסים. לכן אין התיישנות על בקשה כזאת כי אין כל סבירות בטענה כי בקשה לצו ירושה, המצהיר על זהותם של יורשיו של נפטר, יהיה נתון להתיישנות. במלים אחרות צו ירושה איננו הליך בין צדדים בנוגע לקיומה של זכות כלשהי, אלא מדובר בהליך ייחודי, במסגרתו נקבע מי הם יורשי המנוח, הא ותו לא. גם אם תיתכן האפשרות שכתוצאה מן ההצהרה יהיה יורש זכאי לתבוע סעדים נוספים אחרים, ובכלל זה סעדים שעניינם כלכלי, אין בכך כדי לשנות את העובדה שצו הירושה הוא בבחינת הצהרה העומדת בפני עצמה; "צו הירושה אינו אלא צו המצהיר מי הם יורשיו של הנפטר ומה שיעור חלקו של כל אחד מהם בעיזבון בהתאם לחוק הירושה… אין בית המשפט קובע בהליך הנדון את היקף נכסיו של הנפטר ואת פירוטם, כשם שאינו קובע את חלקו של יורש בנכס מסוים…"
שנית, אין מועד קצוב להגשת בקשה לביטול או תיקון צו, מלבד החובה להגישה בהקדם; "…הזכות לבקש את ביטולו של צו הקיום עומדת למבקש אף אם חלפו למעלה משלושים ימים מאז נודע לו על הצו, שכן לא נקבע בחיקוק מועד קצוב להגשתה של בקשת הביטול"

אדגיש ואחדד כי המדובר הוא בבקשה למתן צו ירושה, זאת להבדיל מתובענה של יורש, על בסיס צו ירושה או צו קיום צוואה אשר כבר ניתן – תובענה מעין זו בהחלט נתונה להתיישנות, בהתאם לחוק ולפסיקה של בתי המשפט המתייחסים לסוגית תקופת ההתיישנות בירושה.

רוצים לשמוע עוד עקבו אחרי

חדש ומומלץ - קביעת פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט

עו”ד ונוטריון ארז קרט מתמחה באופן ייחודי ובהיקף פעילות נרחב בנושאי ירושה, צוואות, עיזבון, הגנה על צוואה, תקופת ההתיישנות בירושה והתנגדות לצוואות ושימש סגן יו”ר ועדת צוואות, ירושה ועזבונות של לשכת עורכי הדין (2012 – 2023). עו"ד ארז קרט הוא מייסד צוואה חסינה. מקיים מרכז סיוע לנפגעי צוואות, והמפתח של מחשבון הירושה שמאפשר חישוב חלקו של כל יורש במקרה שאין צוואה.

ליווי אישי 

עו”ד ארז קרט חרט על דגלו את נושא הליווי אישי, תוך דגש על יחס אישי וסיוע אנושי מותאם לכל לקוח ולקוח. 
עו”ד ארז קרט נוקט בגישה אקטיבית לקידום האינטרסים והצרכים של לקוחותיו לפני ותוך כדי הליך המשפטי. ניסיוני העשיר של עו”ד ארז קרט הן בתחום המשפטי והן בתחום העסקי הופכים אותו ליועץ מבוקש.
מומלץ לקבוע עוד היום קביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין ארז קרט.

כעת יש באפשרותכם לקבוע גם פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט.

עו"ד ארז קרט
קראו מה הלקוחות כותבים על עו"ד קרט

מצב לא מקוון

דילוג לתוכן