מתי צוואה משותפת היא צוואה הדדית?

תשובה בדקה בדיני ירושה – עו"ד ארז קרט עונה על שאלות נופצות של צופים ברשתות החברתיות.

כעו"ד שמתמחה בהתנגדויות לצוואות או בהגנה עליהם בעת הצורך – השאלות הם חלק מעבודה היום יומית שלי.

היום הסרטון עוסק – מתי צוואה משותפת היא צוואה הדדית?

מתי צוואה משותפת היא צוואה הדדית?

מתי צוואה משותפת היא צוואה הדדית?

אבי הגיע אלי להתייעצות לאחר שהתברר לו שסבתא שלו ערכה צוואה חדשה ונישלה אותו. הוא הגיע עם 2 צוואות ישנות שנחתמו באותו היום, אחת של סבא ואחת של סבתא וטען שהן בעצם צוואות הדדית. סבתא לא יכולה עכשיו לשנות את צוואתה מבלי להשיב את אשר קיבלה מסבא, התרעם אבי. לאחר שהתעמקתי בשתי הצוואות: בצוואה של סבא ושל סבתא של אבי הגעתי בכלל למסקנה שמדובר בצוואה משותפת ולא הדדית. איך זה יכול להיות, הזדעק אבי?
הם כתבו אותה צוואה, אותו נוסח, באותו היום בשני מסמכים נפרדים.
נכון, הסברתי לאבי, אבל צוואה הדדית היא צוואה של שניים, שהיא תוצאה של החלטה משותפת באשר לתוכנה; כאשר תכני ההסדרים שקבע אחד המצווים מבוססים על תכני ההסדרים שקבע המצווה השני, ולא היו נערכים לולא הסדרים אלה, קרי הם מסתמכים אחד על השני. עקרון הסתמכות זה עקרון המנחה והקובע אם הצוואה תפורש כצוואה הדדית או לא. שים לב, הפניתי את אבי למספר נקודות בולטות בצוואה של סבתא: אין בצוואה כל הוראה בלשון רבים, אין התייחסות לציווי משותף עם סבא ו/או כל התייחסות כלשהי לצוואה של סבא ו/או להוראותיו. אפילו כותרת הצוואה אינה 'הדדית'. יתרה מזאת, סבתא כתבה במפורש בצוואתה כי תוכל לשנות את צוואתה, ע"י צוואה אחרת שתעשה כדין בכתב ובפני עדים במועד מאוחר יותר, מבלי להתייחס לצוואה של סבא.
כמו כן, לא בצוואת הסבא ולא בצוואת הסבתא נכתב כי הרכוש יועבר במלואו לבן הזוג 'ובתנאי' שלא יורישו אחרת ו/או בתנאי כלשהו באשר לשימוש ברכוש. שתי הצוואות העניקו חופש מוחלט ליורש – לעשות בעיזבון ככל העולה על רוחו. על זה יש להוסיף את ניסוח הצוואה של סבא שהוא מצווה ומוריש את כל רכושו לסבתא, ובהסדר של יורש במקום יורש; קרי סבתא ירשה את מלוא הרכוש, ולכן ההסדר מוצה, ותם ונשלם. כעת סבתא יכולה להעביר את הרכוש הלאה בחייה, ולהוריש אותו – בין בצוואה, בין על פי דין – למי שתחפוץ.
אז כמו שאני תמיד אומר, חשוב להקדיש מחשבה כיצד ליישם את ההוראות בצוואה, להבין את משמעותן המשפטית והכי חשוב לחשוב על כל אפשרויות על מנת לוודא שרצון המצווה יתקיים ובמקביל למנוע סכסוכים מיותרים בתוך המשפחה.

אני עו"ד ארז קרט מומחה בדיני ירושה וצוואות, מזמין אתכם לצפות בסדרת הסרטונים שלי תשובה בדקה בדיני ירושה – בה אני עונה על שאלות שלכם הצופים בי ברשתות החברתיות, כגון: מתי צוואה משותפת היא צוואה הדדית? , נאמנות בצוואה בשביל מי זה טוב?האם תמיד השפעה בלתי הוגנת שווה ביטול הצוואה?, לא ידע להבחין בטיבה של צוואה, האם בקשה לצו ירושה נתונה להתיישנות? , האם המלצה לערוך צוואה היא השפעה בלתי הוגנת?, האם ניתן לפנות יורש שהשתלט על בית ההורים? , איך יודעים שהוגשה בקשה לצו קיום צוואה או ירושה? , עו"ד ארז קרט: "למה אני לא נותן ייעוץ ראשוני חינם?", מי כותב יותר צוואות נשים או גברים? , מגן היורשים – הגיע לישראל!!! שירות מעולה? או סתם סערה בכוח תה?.

לכל סרטוני הסדרה תשובה בדקה בדיני ירושה – לחצו כאן.

אהבתם? שתפו עם חברים
Twitter
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

קבלו חינם את הצ'קליסט לעריכת צוואה שמונעת סכסוכים במשפחה

רוצים לשמוע עוד עקבו אחרי

חדש ומומלץ - קביעת פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט

עו”ד ונוטריון ארז קרט מתמחה באופן ייחודי ובהיקף פעילות נרחב בנושאי ירושה, צוואות, עיזבון, הגנה על צוואה והתנגדות לצוואות ושימש סגן יו”ר ועדת צוואות, ירושה ועזבונות של לשכת עורכי הדין (2012 – 2023). עו"ד ארז קרט הוא מייסד צוואה חסינה. מקיים מרכז סיוע לנפגעי צוואות, והמפתח של מחשבון הירושה שמאפשר חישוב חלקו של כל יורש במקרה שאין צוואה.

ליווי אישי 

עו”ד ארז קרט חרט על דגלו את נושא הליווי אישי, תוך דגש על יחס אישי וסיוע אנושי מותאם לכל לקוח ולקוח. 
עו”ד ארז קרט נוקט בגישה אקטיבית לקידום האינטרסים והצרכים של לקוחותיו לפני ותוך כדי הליך המשפטי. ניסיוני העשיר של עו”ד ארז קרט הן בתחום המשפטי והן בתחום העסקי הופכים אותו ליועץ מבוקש.
מומלץ לקבוע עוד היום קביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין ארז קרט.

כעת יש באפשרותכם לקבוע גם פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט.

עו"ד ארז קרט
קראו מה הלקוחות כותבים על עו"ד קרט

מצב לא מקוון

הצ'קליסט לעריכת צוואה שמונעת סכסוכים במשפחה

בהנחיית עו"ד ארז קרט

מומחה לדיני ירושה וצוואות

דילוג לתוכן