דילוג לתוכן

התנגדות לצוואה

צוואה מעוררת ספקות?

כשצוואה מעלה תהיות, יש לך זכות להשמיע את קולך. התנגדות לצוואה היא לא רק הליך משפטי – זו ההזדמנות שלך להגן על הצדק ולכבד את רצונו האמיתי של יקירך שהלך לעולמו.

אנחנו כאן ללוות אותך בדרך לאמת

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

חשוב לדעת – התנגדות לצוואה אינה צעד שלילי. להפך, לעתים זהו המעשה הנכון והאחראי ביותר שתוכל לעשות כדי להגן על כוונותיו האמיתיות של המנוח ועל זכויותיהם של כל המעורבים.

הזמן הוא גורם קריטי – החוק מקציב חלון זמנים מוגבל להגשת התנגדות. אל תישאר עם סימני שאלה. 

התנגדות לצו קיום צוואה

לפעמים החיים מציבים בפנינו אתגרים מורכבים, והתמודדות עם צוואה שמעוררת סימני שאלה היא אחד מהם.

התנגדות לצוואה היא זכות חוקית שניתנת לך כדי להגן על האמת ועל הצדק.

ישנן סיבות רבות שעשויות להצדיק התנגדות לצוואה: חשש שהמנוח הושפע שלא כדין, ספקות לגבי מצבו הנפשי בעת כתיבת הצוואה, פגמים בהליך החוקי, או תחושה עמוקה שהצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של יקירך שהלך לעולמו.

הזמן הוא גורם קריטי – החוק מקציב חלון זמנים מוגבל להגשת התנגדות. אל תישאר עם סימני שאלה.
צוות המומחים שלנו כאן כדי להקשיב, לייעץ ולהוביל אותך בדרך להגנה על האמת והצדק.

צוואה מעוררת ספקות? יש לך זכות להתנגד ולהגן על האמת. אנחנו כאן בשבילך

התנגדות לצוואה – המדריך המקיף: כל מה שחשוב לדעת לפני שמתחילים

האם נתקלת בצוואה שמעוררת תהיות? האם אתה חש שמשהו אינו כשורה בהליך או בתוכן? המדריך שלפניך יספק לך את כל המידע החיוני כדי להבין את זכויותיך ואת הצעדים העומדים בפניך.

מה תמצאו במדריך?
✓ העילות החוקיות להתנגדות לצוואה
✓ לוחות זמנים קריטיים שחייבים להכיר
✓ צעד אחר צעד – איך מגישים התנגדות
✓ טיפים מניסיוננו בשטח
✓ שאלות ותשובות נפוצות
✓ דגשים חשובים להצלחת ההליך

המדריך נכתב מתוך ניסיון רב בליווי מתנגדים לצוואה, והוא משלב ידע משפטי מעמיק עם הבנה של הצד האנושי והרגשי בהליך. נזמין אותך לקרוא, ללמוד ולקבל החלטה מושכלת לגבי הצעדים הבאים שלך.

חוששים מפגם בצוואה? פעלו עכשיו! יש לכם 14 ימים להתנגד ולהגן על זכויותיכם המשפטיות

התנגדות לצוואה היא הזדמנות אחרונה להגן על זכויותיכם בירושה - פנו עכשיו לייעוץ משפטי מקצועי

שאלות נפוצות על התנגדות לצוואה

התנגדות לצוואה יש להגיש תוך 14 ימים מיום קבלת ההודעה על בקשה לקיום צוואה. ניתן לבקש הארכת מועד במקרים מיוחדים.

כל אדם שיש לו אינטרס בעיזבון, כולל יורשים על פי דין, יורשים בצוואה קודמת, בן/בת זוג, ילדים וכל מי שעלול להיפגע מקיום הצוואה.

למרות שאין חובה חוקית להגיש התנגדות לצוואה עם עורך דין, מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין בעל ניסיון בתחום בשל המורכבות המשפטית והראייתית.

לא. תחושת אי צדק או חוסר הוגנות אינה מהווה עילה משפטית להתנגדות. יש להוכיח אחת מהעילות המוכרות בחוק.

במקרה של ביטול הצוואה, יחולו אחת משתי אפשרויות:

  • החלת צוואה קודמת אם קיימת.
  • חלוקת העיזבון לפי דיני הירושה על פי דין

כן. בתי המשפט מעודדים הגעה לפשרה, וניתן לעשות זאת בכל שלב של הליך ההתנגדות לצוואה, כולל בגישור.

לא. מספיק להוכיח חוסר כשירות בזמן עריכת הצוואה הספציפית.

המתנגד (אדם שהגיש את התנגדות לצוואה) עלול להיות מחויב בהוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין של הצד השני.

כן. ניתן להגיש ערעור על פסק הדין שניתן בבקשה להתנגדות לצוואה לבית המשפט המחוזי, תוך 45 ימים מיום מתן ההחלטה.

לא תמיד, אך במקרים של טענות לחוסר כשירות מנטלית, חוות דעת רפואית מחזקת משמעותית את ההתנגדות.

בדרך כלל ימונה מנהל עיזבון זמני לשמירת הרכוש עד להכרעה.

כן. ניתן להתנגד לסעיפים ספציפיים בצוואה מבלי לתקוף את כולה.

ביטול צוואה מתייחס לפגם מהותי בכולה, בעוד פסילת סעיפים מתייחסת לחלקים ספציפיים.

כן, אך בתי המשפט בוחנים אותן בזהירות בשל האינטרס האישי המובנה.

ממוצע בין שנתיים לשלוש, תלוי במורכבות התיק והעומס בבתי המשפט.

כן. ניתן למשוך התנגדות בכל שלב, אך עלול להיות חיוב בהוצאות.

כן. יש להמציא את כתב ההתנגדות לכל הצדדים המעורבים בצוואה.

"הגיעה אליי משפחה שחיכתה שנה שלמה אחרי פטירת האב," משתף עו"ד ארז קרט. "בזמן הזה, נעלמו מסמכים חשובים ונוצרו סכסוכים מיותרים." ההמלצה המקצועית היא לפנות לעורך דין מיד עם הפטירה, או אפילו לפני – בשלב תכנון הירושה.

מספרת רותי, שעברה הליך ירושה מורכב: "חיפשתי מישהו עם ניסיון מוכח, המלצות, ובעיקר – שידע להסביר דברים בגובה העיניים." מומלץ לבדוק:

  • ותק בתחום
  • המלצות מלקוחות קודמים
  • ניסיון בתיקים דומים
  • נגישות ותקשורת ברורה

"ראיתי משפחות שאיבדו מיליונים בגלל טעויות קטנות," משתף עו"ד קרט. הסיכונים כוללים:

  • החמצת מועדים חוקיים
  • טעויות בניסוח מסמכים
  • אובדן זכויות חשובות
  • סכסוכים מיותרים

"התכנון הטוב ביותר מתחיל בחיים," מסכם עו"ד קרט. "צוואה ברורה, ייפוי כוח מתמשך, והסדרת ענייני הרכוש מראש – כל אלה יכולים למנוע סכסוכים עתידיים ולהבטיח שרצון המוריש יכובד."

עורך דין התנגדות לצוואה מקצועי יכול לסייע בצמצום משמעותי של הסיכויים להתנגדות.

"הטעות הגדולה ביותר היא לחכות עד הרגע האחרון," מסביר עו"ד ארז קרט, עורך דין התנגדות לצוואה מקצועי עם ניסיון רב בתחום. "אם אתם מזהים סימנים מחשידים, כמו לחץ על המוריש, שינויים פתאומיים בצוואה, או תקשורת חשודה בין יורשים פוטנציאליים – זה הזמן לפנות לייעוץ." לדבריו, פנייה מוקדמת לעורך דין התנגדות לצוואה מקצועי יכולה לחסוך עשרות אלפי שקלים ושנים של התדיינויות משפטיות.

 "זו שאלה של פרספקטיבה," אומר דוד כהן, שהתמודד עם התנגדות מורכבת לצוואת אמו. "בהתחלה חשבתי שאוכל לחסוך כסף עם עורך דין כללי, אבל מהר מאוד הבנתי את הטעות." הוא מסביר שעורך דין התנגדות לצוואה מקצועי אמנם גובה שכר טרחה גבוה יותר, אבל החיסכון בזמן, במשאבים, ובעיקר בסיכויי ההצלחה, הופך את ההשקעה למשתלמת. "בסופו של דבר, ההשקעה הראשונית חסכה לנו מאות אלפי שקלים בטווח הארוך."

לא! צוואה נוטריונית מחזקת את התוקף, אך רק עורך דין התנגדות לצוואה מנוסה יידע להגן עליה ביעילות אם תעלה התנגדות. הנוטריון מאשר את הכשירות הטכנית, אך עורך הדין מתמחה בלחשוף טענות שווא ולנהל מאבק משפטי אסטרטגי.

הסיכון גבוה: טעויות פרוצדורליות (כמו איחור בהגשת מסמכים), חוסר הכרה בתקדימים רלוונטיים, או אי-ניצול ראיות קריטיות עלולים להוביל לביטול הצוואה. מחקר משפטי מ-2023 מצא כי 65% מהצוואות ללא ליווי מקצועי שונו בעקבות התנגדויות.

עורך דין התנגדות לצוואה מנוסה ישתמש בשיטות כמו בדיקת גרפולוגיה, הצלבת תאריכים עם רישומים רשמיים (למשל הפקדה ברשם הירושות), או הצגת תיעוד וידאו של תהליך החתימה. בתיק מ-2023, שימוש בטכניקות אלה הוביל לדחיית טענת הזיוף תוך זמן קצר.

טכנית אפשר, אך הסיכוי להצלחה צונח. התנגדות לצוואה מהירה דורשת ניסוח משפטי מדויק, איסוף ראיות מהיר, והיכרות עם נהלי רשם הירושות – מיומנויות של עורך דין מומחה כמו ארז קרט.

"כשגיליתי שאמי שינתה את הצוואה שבועיים לפני פטירתה, הייתי המומה," משתפת דנה כהן, שהתמודדה עם דילמה דומה. "לא ידעתי אם התחושות שלי מספיקות כדי להצדיק הליך משפטי."

עו"ד ארז קרט מסביר כי התנגדות לצו קיום צוואה צריכה להתבסס על אחת מהעילות המוכרות בחוק: "חשוב לבחון את הנסיבות בקפידה. למשל, במקרה של דנה, הצלחנו להוכיח השפעה בלתי הוגנת באמצעות תיעוד רפואי ועדויות של המטפלת. נוכחות של אחד או יותר מהגורמים הבאים מחזקת את העילה להתנגדות: פגמים בכשירות המצווה, השפעה בלתי הוגנת, זיוף, או פגמים צורניים משמעותיים."

"הדילמה הקשה ביותר הייתה החשש מקרע משפחתי," משתפת מירב אדרי, שהתלבטה רבות לפני שהגישה התנגדות לצו קיום צוואה של סבתה. "אבל הבנתי שלפעמים דווקא שתיקה יכולה לגרום לטינה ארוכת שנים."

על פי עו"ד קרט, המפתח טמון בניהול נכון של ההליך: "אנחנו תמיד ממליצים לנסות גישור לפני הגשת התנגדות לצו קיום צוואה. במקרה של מירב, הצלחנו להביא את כל הצדדים להסכמה שהגנה על האינטרסים של כולם. חשוב לזכור שלעיתים קרובות דווקא בירור האמת והצדק יכול לחזק את הקשרים המשפחתיים בטווח הארוך."

"נכנסנו ללחץ כשהבנו שאבא לא השאיר צוואה," מספרת נועה ברק. עורך דין ירושה מומלץ הסביר את הזכויות על פי חוק והוביל תהליך מסודר של חלוקת העיזבון, תוך שמירה על האינטרסים של כל בני המשפחה.
ראו מאמר – איך מתחלקת ירושה ללא צוואה

 דוד גולן מספר: "חשבנו שלעולם לא נדבר שוב, אחי ואני." התערבות של עורך דין ירושה מומלץ הביאה לגישור מוצלח. הסטטיסטיקה מראה ש-70% מסכסוכי הירושות נפתרים בהצלחה כשיש מעורבות משפטית מקצועית מוקדמת.

סיפורה של משפחת כהן ממחיש את המורכבות: "מצאנו שתי צוואות שונות בהפרש של שנה." עורך דין ירושה מומלץ פעל מיד לבירור נסיבות עריכת הצוואות ותקפותן המשפטית, מה שמנע סכסוך משפחתי ממושך.

"כשגיליתי מסמכים לא מוכרים בכספת של אבי, הבנתי שאני זקוקה לעזרה," משתפת רונית מחיפה. עורך דין ירושה מומלץ יסביר שהזמן הנכון הוא מיד עם היוודע הפטירה. לפי הסטטיסטיקה, 80% מהסכסוכים המשפחתיים מתחילים בשבועות הראשונים, כשמשפחות מנסות להתמודד לבד.

בהחלט. חשוב לבחור עורך דין ירושה שזה תחום התמחותו העיקרי. עורך דין ירושה מומחה מכיר את הפסיקה העדכנית, יש לו קשרי עבודה עם רשם הירושות ובתי המשפט, והוא בקיא בכל ההיבטים המורכבים של דיני ירושה.

בעידן המודרני, עורך דין ירושה חייב להכיר את עולם הנכסים הדיגיטליים. "טיפלתי במקרה שבו המנוח השאיר מטבעות קריפטו בשווי מיליונים," מספר עורך דין ירושה קרט. "נדרשת מומחיות מיוחדת כדי לטפל בנכסים כאלה."

"עסק משפחתי הוא תמיד מורכב," מסביר עורך דין ירושה המתמחה בתחום. "חשוב שעורך דין ירושה יבין לא רק את החוק, אלא גם את הדינמיקה המשפחתית והעסקית. לפעמים הפתרון הוא פיצול הירושה בצורה שתשמר את העסק."

"זה אתגר שדורש רגישות מיוחדת," מסביר עורך דין ירושה מנוסה, המתמחה בהתנגדות לצוואה: "תפקיד עורך דין ירושה הוא לא רק משפטי אלא גם לגשר ולתקשר בין הצדדים. לפעמים צריך להיעזר בחוקר פרטי לאיתור יורשים."

"דאגנו לעתיד הילדים," אומרת דנה שרון. עורך דין ירושות וצוואות במרכז מתמחה בהגנה על זכויות קטינים. "כעורך דין ירושות וצוואות במרכז, אני מקפיד על הבטחת האינטרסים של הדור הבא," מדגיש עו"ד קרט.

"העידן הדיגיטלי יצר אתגרים חדשים," מסביר עורך דין ירושות וצוואות במרכז. "מטבעות קריפטו, נכסים וירטואליים, וחשבונות מקוונים דורשים התייחסות מיוחדת." כעורך דין ירושות וצוואות במרכז, עו"ד קרט מפתח פתרונות ייחודיים לאתגרים אלו.

"הכנה נכונה היא המפתח," מדגיש עורך דין ירושות וצוואות במרכז. "צוואה שנערכה כהלכה קשה יותר לתקוף." בתפקידו כעורך דין ירושות וצוואות במרכז, עו"ד קרט מקפיד על כל הפרטים הקטנים בעריכת הצוואה.
ראו תכנון נכון היום מבטיח את שלוות הנפש של יקיריך מחר

"במהלך שנות עבודתי כעורך דין," מספר עו"ד ארז קרט, "נתקלתי במגוון רחב של מקרי פסילת צוואה." העילות המרכזיות כוללות: השפעה בלתי הוגנת, היעדר כשירות משפטית, וזיוף. הניסיון מלמד שרוב תיקי פסילת צוואה מתבססים על שילוב של מספר עילות, כשהאתגר המשפטי הוא להוכיח את התקיימותן.

"מיקום חתימת הצוואה יכול להיות קריטי," מסביר עו"ד קרט מניסיונו בתיקי פסילת צוואה. הליך פסילת צוואה שנחתמה בבית חולים מחייב בדיקה מעמיקה של מצבו הרפואי והנפשי של המצווה באותה עת.

"זהו אחד המצבים המורכבים ביותר," מתאר עו"ד קרט. בתיקי פסילת צוואה שמעורבים בהם מטפלים סיעודיים, חשוב להוכיח את מערכת היחסים והתלות. הליך פסילת צוואה כזה דורש רגישות מיוחדת.

במקרה כזה, יש להקריא למצווה את הצוואה בשפה שהוא מבין, ולציין זאת באישור עריכת הצוואה.

כאשר אין פגמים צורניים בצוואה, נטל ההוכחה מוטל על המתנגד לקיומה (מגיש התנגדות לצוואה). אם יש פגמים צורניים, הנטל עובר למבקש קיום הצוואה להוכיח שהיא משקפת את רצון המצווה.

כן, עורך דין או נוטריון שערך צוואה יכול להעיד על נסיבות עריכתה, תוך שמירה על חיסיון עורך דין-לקוח לגבי פרטים מסוימים בעת הליך התנגדות לצוואה.

לא. הפסיקה קבעה שהסעת המצווה למשרד עורך הדין כשלעצמה אינה מהווה מעורבות פסולה בעריכת הצוואה.

מעוניין בדבר הוא מי שיש לו אינטרס ממוני אובייקטיבי ועכשווי בעיזבון או בהתנגדות לצוואה. לפי הפסיקה, האינטרס צריך להיות ממשי ולא עתידי או ספקולטיבי.

ככלל, הצוואה המאוחרת גוברת על הקודמת, אלא אם כן הצוואה הקודמת הייתה צוואה הדדית שמגבילה את האפשרות לשנותה.

זכות הגישה לערכאות היא זכות חוקתית המאפשרת לכל אדם לפנות לבית המשפט לקבלת סעד. בהליכי ירושה, זכות זו חשובה במיוחד כדי לאפשר לכל מי שיש לו אינטרס בעיזבון להשמיע את טענותיו.

בית המשפט ישתמש בסמכותו למחוק התנגדות על הסף רק במקרים קיצוניים ויוצאי דופן, כאשר ברור שבשום פנים ואופן אין למתנגד זכות לסעד המבוקש.

כן, לפי סעיף 30(ב) לחוק הירושה, הוראת צוואה שנעשתה מחמת טעות (כולל טעות משפטית) עשויה להתבטל אם לא ניתן לקבוע בבירור מה היה המצווה מורה אלמלא הטעות בעת הליך התנגדות לצוואה.

ככלל, צוואה מאוחרת מבטלת צוואה קודמת במידה שהיא סותרת אותה. אולם, כאשר מדובר בצוואות הדדיות או בהסדר יורש-אחר-יורש, חלים כללים מיוחדים כפי שנקבע בפסק הדין.

אז חלות מגבלות החוק על צוואות הדדיות, ויש צורך לעמוד בתנאים מסוימים כדי לשנות את הצוואה.

כן. על פי הפסיקה העדכנית, צוואות הדדיות שנערכו לפני תיקון מס' 12 לחוק הירושה (2005) ניתנות לשינוי באופן חד-צדדי, כל עוד אין בהן הוראה מפורשת המגבילה את האפשרות לשנותן. זאת בהתאם להלכת זמיר ופסיקות עדכניות של בית המשפט העליון.

לא. בית המשפט קבע כי "אין נפקא מינה אם לוו הצוואות ההדדיות בהסכם ממון אם לאו". הסכם ממון עוסק בהסדרת הבעלות על רכוש בחיי האדם, בעוד שצוואה עוסקת בהוראות מה ייעשה ברכוש לאחר המוות, וחוק הירושה אוסר לערבב בין השניים.

לא בהכרח. בית המשפט העליון קבע כי עצם שינוי צוואה הדדית שנערכה לפני 2005, גם אם נעשה ללא ידיעת הצד השני, אינו מהווה כשלעצמו חוסר תום לב, כל עוד אין בצוואה המקורית הוראה מגבילה מפורשת.

כן, אך נדרשות ראיות משכנעות. 

לא. כפי שמודגש בפסק הדין, אדם יכול להיות כשיר לערוך צוואה גם אם מונה לו אפוטרופוס. מינוי אפוטרופוס נועד לסייע בניהול ענייניו השוטפים, אך אינו שולל בהכרח את כשירותו לקבל החלטות מהותיות כמו עריכת צוואה.

בית המשפט נותן משקל רב לחוות דעת מומחים, אך מעדיף חוות דעת של מומחה שבדק את המצווה בזמן אמת על פני חוות דעת רטרוספקטיבית. 

בהחלט. אדם רשאי לצוות את רכושו למי שיחפוץ, בין אם מדובר בקרוב משפחה, חבר, שכן או גוף ציבורי, כל עוד הצוואה נערכה כדין והמצווה היה כשיר בעת עריכתה.

במקרה של סתירה, בית המשפט שוקל את מכלול הראיות, את מהימנות המומחים, ואת הבסיס לחוות דעתם. במקרה זה, המומחה שמונה על ידי בית המשפט עצמו הכיר בעדיפות חוות הדעת של המומחה שבדק את המנוחה בזמן אמת.

כן. ניתן להגיש התנגדות לקיום צוואה בטענות שונות, כגון חוסר כשירות של המצווה, השפעה בלתי הוגנת, או פגמים בעריכת הצוואה. ההתנגדות נדונה בבית המשפט לענייני משפחה.

הסתלקות מירושה היא פעולה משפטית שבה יורש מוותר על חלקו בעיזבון. בהסתלקות כללית, רואים את המסתלק כאילו לא היה יורש מלכתחילה.

"יורש אחר יורש" הוא הסדר שבו היורש השני יורש רק לאחר שהיורש הראשון זכה ונפטר. "יורש במקום יורש" הוא הסדר שבו היורש השני יורש אם היורש הראשון לא זכה (למשל, נפטר לפני המוריש או הסתלק).

לא. לפי עו"ד ארז קרט, בתי המשפט מאשרים צווי איכון סלולרי בעת התנגדות לצוואה רק במקרים שבהם המידע רלוונטי באופן ישיר לסוגיה מהותית במחלוקת, ורק לגבי פרק זמן מוגדר ומצומצם. בתי המשפט מאזנים בין הצורך בגילוי האמת לבין הזכות לפרטיות.

כשירות לערוך צוואה משמעה שהמצווה מבין את מהות פעולת עריכת הצוואה, מכיר את היקף רכושו, ומסוגל לקבל החלטות מושכלות לגבי חלוקת עזבונו. עו"ד ארז קרט מדגיש כי אין צורך בכשירות משפטית מלאה, אלא ב"כשירות צוואתית" ספציפית בעת עריכת הצוואה.

פירוט שיחות טלפון כשלעצמו אינו ראיה מכרעת, אך הוא יכול להוות חלק ממארג ראייתי רחב יותר. עו"ד ארז קרט מסביר כי תדירות השיחות, עיתוין ומשכן עשויים לחזק או להחליש טענות בדבר השפעה בלתי הוגנת או מעורבות בעריכת הצוואה.

כן, יורש המתגורר בנכס משותף עשוי להיות חייב בתשלום דמי שימוש ליתר היורשים, אלא אם הוסכם אחרת או שיש לו זכות מיוחדת להתגורר בנכס.

במקרה של סירוב לפנות נכס למרות צו פינוי, בית המשפט יכול להורות על פינוי באמצעות קבלן הוצאה לפועל, כאשר העלויות יושתו על היורש המסרב.

ככלל, קשה מאוד לבטל הסכמה שניתנה בבית משפט וקיבלה תוקף של פסק דין. ניתן לערער על פסק הדין בתקופה המוגדרת בחוק, אך לאחר מכן ההסכמה מחייבת.

כן, ניתן להוריש זכויות במשק חקלאי באמצעות צוואה, בתנאי שנקבע יורש יחיד לכלל הזכויות וללא פגיעה בבן הזוג, ובכפוף להוראות ההסכם המשולש.

לא, זכויות הבן הממשיך אינן חלק מהעיזבון. מדובר בזכויות אישיות-חוזיות המועברות ישירות לבן הממשיך מחוץ למסגרת דיני הירושה הרגילים.

מתנת נחלה היא העברת זכויות בעודם בחיים, בעוד שמינוי בן ממשיך הוא קביעה מי יקבל את הזכויות לאחר פטירת ההורים. להליכים שונים יש דרישות שונות, ובמקרה זה נדונו שני מסלולים מקבילים – מתנה ומינוי בן ממשיך.

כן, כפי שנראה במקרה זה, ניתן לבטל מינוי של בן ממשיך גם לאחר רישומו, אם יוכח כי נפלו פגמים מהותיים בהליך המינוי או שהמינוי לא נעשה בהתאם לדרישות החוק והנהלים.

אין זכות אוטומטית לפיצוי, אך במקרים מסוימים יכולים האחים לתבוע פיצוי כספי מהבן הממשיך. בית המשפט אף ציין בפסק הדין כי לנתבע עשויה לעמוד תביעה כספית להשבת השקעותיו במשק.

כאשר מינוי בן ממשיך בטל, הזכויות בנחלה חוזרות להיות חלק מעיזבון המנוח. במקרה כזה, ניתן למכור את הזכויות בנחלה למרבה במחיר ולחלק את התמורה בין היורשים על פי דין, או לפעול בהתאם לסעיף 114 לחוק הירושה.

לא בהכרח. בהליך של התנגדות לצוואה נקבע כי הסכם המשבצת והוראות רשות מקרקעי ישראל מגבילים את העברת הזכויות בנחלה. צוואה יכולה להעביר רק זכויות שהיו למצווה, ובכפוף למגבלות החלות על המשק.

כן. בית המשפט בהליך של התנגדות לצוואה הכיר באפשרות קיומה של זכות מגורים בלתי הדירה בנחלה גם כאשר הנחלה עצמה שייכת לבן ממשיך, כחלק מהמערכת היחסים הפנים-משפחתית.
ראו פסק דין – תמ"ש 54320-01-15 – מאבק אחים על נחלה חקלאית: מי יזכה בזכויות בנחלה ומכסת הביצים?

כפי שמציין עו"ד ארז קרט בהתנגדות לצוואה, "יש להבחין בין המישור החיצוני – הנחלה שייכת לבן הממשיך לפי הסכם המשבצת, לבין המישור הפנימי-משפחתי שבו בית המשפט יכול להכיר בזכויות נוספות לילדים אחרים, כמו זכות מגורים".

תביעה לביטול מינוי בן ממשיך בנחלה נחשבת לתביעה במקרקעין לעניין ההתיישנות, ולכן תקופת ההתיישנות היא 15-25 שנים. עם זאת, כאשר מדובר בטענת תרמית או זיוף (במקרה של התנגדות לצוואה), מרוץ ההתיישנות מתחיל רק מהרגע בו נודע לתובע על התרמית או הזיוף.

כאשר בעל זכויות במשק נפטר והותיר צוואה, בית המשפט קבע הבליך של התנגדות לצוואה כי יש לבחון האם הצוואה עומדת בכללי הסכם המשבצת. אם הצוואה קובעת כי הזכויות יועברו לאדם אחד בלבד (ולא ליותר מאדם אחד ובן/בת זוגו), בית המשפט בדרך כלל יכבד את רצון המצווה.

הבליך של התנגדות לצוואה נקבע כי זכות בר-רשות במשק אינה ניתנת להורשה אם הסכם המשבצת שמכוחו ניתנו הזכויות אינו מתיר זאת. המתיישב אינו יכול להוריש זכויות שאין לו, ומה שיש לו מוגבל על-פי ההסכם שיצר את הזכות.

כן, עצם קיומה של מחלת פרקינסון אינה שוללת את הכשירות לערוך צוואה. בית המשפט בוחן את המצב הקוגניטיבי הספציפי של המצווה בעת עריכת הצוואה, ולא את האבחנה הרפואית כשלעצמה.

הנטל להוכחת חוסר כשירות הוא כבד במיוחד. נדרשות "ראיות ממשיות וברורות" ולא די בהעלאת ספקות בלבד. החוק מניח שאדם כשיר לערוך צוואה, והמבקש לסתור חזקה זו צריך להביא הוכחות מוצקות.

לעדות נוטריון שערך את הצוואה יש משקל משמעותי במיוחד. בית המשפט רואה בנוטריון עד אובייקטיבי ומקצועי שיכול להעיד על מצבו המנטלי של המצווה בזמן אמת.

לא, ירידה קוגניטיבית קלה אינה פוסלת בהכרח את היכולת לערוך צוואה. המבחן המשפטי הוא האם המצווה "ידע להבחין בטיבה של צוואה" – כלומר, האם הבין את משמעות הצוואה, היקף רכושו וזהות יורשיו.

בית המשפט שוקל את כל הראיות ועשוי להעדיף את עדות הנוטריון שפגש את המצווה בזמן אמת על פני חוות דעת רטרוספקטיבית של מומחה רפואי, במיוחד אם חוות הדעת מבוססת על מסמכים חלקיים.

לא, גיל מבוגר כשלעצמו אינו מעיד על חוסר כשירות. אנשים בכל גיל נהנים מחזקת הכשירות, והנטל להוכיח אחרת מוטל על הטוען לחוסר כשירות.

ההוצאות המשפטיות נקבעות לפי מורכבות ההליך, משכו והמשאבים שהושקעו בו. הסכומים נעים בין 40 אלף ש"ח ל 180,000 ₪. ככל שהליך ארוך ומורכב שכלל מומחים רפואיים ועדים רבים, כך סכום הוצאות שנפסק גדול יותר.

עפ"י החוק, אדם כשיר לצוות אם הוא מבין שהוא חותם על צוואה, מבין למי הוא נותן את רכושו, יודע את היקף רכושו, ומודע לציפיות של אלה שהוא מיטיב עמהם ושל אלה שהוא מדיר מצוואתו.

לא. בית המשפט אינו בוחן את הגינות או מוסריות החלוקה, אלא רק אם הצוואה משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה.

זהו פגם טכני שעשוי להיות מרופא אם הוכח שהיה תרגום נאות של הצוואה למצווה, ושהצוואה אכן משקפת את רצונו.

כן, עדותו של עורך הדין שערך את הצוואה לגבי כשרות המצווה היא ראיה חשובה שבית המשפט מייחס לה משקל רב.

אין מניעה חוקית שאפוטרופוס יהיה מוטב בצוואה של החסוי, אך יש לוודא שלא הייתה השפעה בלתי הוגנת או מעורבות פסולה בעריכת הצוואה.

כן, אדם עם פיגור שכלי יכול לערוך צוואה אם הוא מסוגל להבין את טיבה של הצוואה. יש לבחון כל מקרה לגופו ולא לפסול את הכשירות באופן גורף רק בשל האבחנה הרפואית.

חוות דעת מומחה היא כלי חשוב אך לא בלעדי. בית המשפט רשאי לדחות חוות דעת מומחה אם היא מבוססת על הנחות שגויות או אם קיימות ראיות אחרות המצביעות על מסקנה שונה.

על פי דין, קרוב משפחה זכאי לרשת גם אם לא היה בקשר עם המנוח, אלא אם המנוח ערך צוואה תקפה המורישה את רכושו לאחרים.

כן, צוואה שנערכה בבית חולים תקפה בתנאי שהמצווה היה כשיר מבחינה משפטית בעת עריכתה. במקרה של צוואה נוטריונית, נדרש אישור רפואי המעיד על כשירותו של המצווה.

"בן ממשיך" הוא מי שנבחר על ידי בעלי הזכויות בנחלה חקלאית להמשיך ולהחזיק בנחלה לאחר פטירתם. מינוי זה מאפשר העברת הזכויות בנחלה לדור הבא, בהתאם להחלטות רשות מקרקעי ישראל.

חדש ומומלץ - קביעת פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט

עו”ד ונוטריון ארז קרט מתמחה באופן ייחודי ובהיקף פעילות נרחב בנושאי ירושה, צוואות, עיזבון, הגנה על צוואה והתנגדות לצוואות ושימש כסגן יו”ר ועדת צוואות, ירושה ועזבונות של לשכת עורכי הדין (2012 – 2023). עו"ד ארז קרט הוא מייסד צוואה חסינה. מקיים מרכז סיוע לנפגעי צוואות, והמפתח של מחשבון הירושה שמאפשר חישוב חלקו של כל יורש במקרה שאין צוואה.

ליווי אישי 

עו”ד ארז קרט חרט על דגלו את נושא הליווי אישי, תוך דגש על יחס אישי וסיוע אנושי מותאם לכל לקוח ולקוח. 
עו”ד ארז קרט נוקט בגישה אקטיבית לקידום האינטרסים והצרכים של לקוחותיו לפני ותוך כדי הליך המשפטי. ניסיוני העשיר של עו”ד ארז קרט הן בתחום המשפטי והן בתחום העסקי הופכים אותו ליועץ מבוקש.
מומלץ לקבוע עוד היום קביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין ארז קרט.

כעת יש באפשרותכם לקבוע גם פגישת ייעוץ אישית מקוונת עם עו"ד ארז קרט.

עו"ד ארז קרט
קראו מה הלקוחות כותבים על עו"ד קרט

מצב לא מקוון